LES FOTOS DEL SUCRE AMAGAT DINS LA CISTELLA DEL SUPERMERCAT

10506418 - woman and boy making shopping

Fa molts anys que lliuro una batalla campal amb la meva filla Maria, per la quantitat de sucre afegit i de greixos saturats (palma, coco o palmític) que porten els productes que van “en capsa o paquet”. Una de les guerres més grans ha estat amb la Nutella, de la qual sempre he dit “això és una bomba de sucre i greix de palma, amb una mica de llet i avellanes”. Per si no ho sabeu, a la llista dels “Ingredients” que figuren a un raconet del paquet, aquests, estan ordenats de major a menor per la seva quantitat. Ja us veig corrent al rebost a buscar el pot de Nutella!

Efectivament, el primer ingredient en quantitat d’aquest producte, és el sucre, seguit pel greix de palma. De tant sentir-me, la Maria, té Nutella a casa, però realment (no fos que la seva mare tingui raó), en berena molt poques vegades.

Una altra de les meves feixugues batalles amb ella són els sucs de fruites -que mai substituiran la fruita fresca- però, si alguna vegada he comprat la versió “sense sucre afegit” me l’he “menjat jo amb patates”. La meva estratègia és “oblidar-me” sovint dels brics de suc quan vaig al super i deixar-ne caure alguns amb sucre de tant en tant.

Aventures familiars a banda, us deixo aquest interessant article publicat a El País, de l’organització @ sinazucar.org. No us el perdeu! Una imatge val més que mil paraules.

Si algú està interessat a saber com calcular el sucre afegit dels sucs de fruites o lactis pot continuar llegint, si no, us recomano passar a veure l’article i les imatges de “Les fotos que mostren el sucre ocult dins el teu menjar”.

Espero no haver-vos avorrit amb aquest post tan llarg i que us sigui d’utilitat.
Ànim en la batalla! Jo també hi segueixo!

Glòria Sanz
Biòloga
Directora de People & Health

……………………
Com calcular el sucre afegit en lactis i sucs

Heu de recordar que els productes lactis i els sucs de fruita porten en la seva composició lactosa i fructosa respectivament, els seus sucres naturals. Això vol dir que quan analitzem l’etiquetatge (quadre nutricional) cal tenir-ho en compte per diferenciar-lo del sucre afegit.

Us explico un truc per a esbrinar aproximadament quin és el sucre natural de la fruita i quin l’extra. Heu de comparar el que compreu habitualment amb un de la mateixa gamma que anunciï “sense sucre afegit”. Per exemple:

Suc de fruita Granini de Pinya:
Hidrats de carboni: 12.5 g / 100 ml
dels quals sucres: 12.5 g / 100 ml

Suc de fruita Juver-Gaudeix “sense sucres afegits” de Pinya:
Hidrats de carboni: 6.2 g / 100 ml
dels quals sucres: 4.9 g / 100 ml

D’aquí podem deduir que aproximadament el sucre natural de la fruita són 4,9 g (el que ha de tenir) i que en comparació amb la marca “endolcida” la diferència és: 12.5 g – 4.9 g = 7.6 g de sucre afegit.

Si tenim en compte que la quantitat està expressada per 100 ml i que el brick de Granini és de 200 ml, cal multiplicar per dos la ingesta de sucre. Per tant, el brick Granini té 7.6 g x 2 = 15.2 g de sucre “extra”. Si un terròs pesa 4 g, el resultat final és que el brick conté gairebé 4 terrossos “gratuïts”.