La gestió emocional a les aules

Les emocions i la forma de gestionar-les té una importància cabdal per a qualsevol professional però encara en té més si parlem de persones dedicades a l’ensenyament.

D’altra banda, durant molts anys, l’estudi del cervell i les seves funcions van ésser relegats de la ciència oficial a un segon terme i no van ser incorporades a la mateixa fins a finals del segle passat.  És aleshores quan la neurociència agafa un nou impuls i enguany el coneixement dels afectes, les emocions i els sentiments es consideren bàsics per comprendre i estimular comportaments i actituds humanes. És per això que és essencial que el professional de la docència tingui coneixements i habilitats en aquest tema.

15202480_sAquest programa de formació, especialment dissenyat per a professors i educadors, consta de tres apartats diferents i diferenciats.  En el primer d’ells es tracta de fomentar l’autocura com a la millor eina de prevenció i tractament de l’estrès. Es donaran conceptes essencials de com millorar l’autoestima, comunicar-se millor i, sobretot, com evitar les anomenades “idees distorsionades i irracionals”, per desgràcia àmpliament esteses i freqüents que ens compliquen en excés la vida.

El segon seminari persegueix millorar la comunicació (verbal i no verbal) així com la relació entre docents i discents en el lloc habitual de treball: l’aula. També donarem pautes i recomanacions per identificar els “alumnes-problema” i treballarem què i com fer per reduir els nivells d’agressivitat, oposició i enfrontament a les normes que aquests alumnes acostumen a tenir.  D’aquesta forma facilitarem la seva integració a la classe sense que trenquin la dinàmica de treball de tot el grup.

Al tercer seminari la temàtica fa un gir substancial i tractarà d’orientar al docent sobre què pot i què ha de fer quan es troba immers en una situació conflictiva de tipus legal per rebre amenaces, coaccions o inclús agressions.  Tot això des d’un punt de vista pràctic i operatiu.

Seminari 1. Tinguem cura del professional docent: Prevenció i maneig de l’estrès laboral

DIRECTOR:

Dr. José Carlos Fuertes Rocañín

Els professionals de l’ensenyament són cada cop més proclius a patir la “síndrome del professor cremat” (burnout). L’estrès és la causa més freqüent de baixa laboral, tot just per sota de les malalties musculoesquelètiques. Això no solament perjudica la seva salut sinó que influeix directament en l’eficàcia i eficiència de la seva delicada tasca, repercutint en primer lloc sobre els alumnes i les seves famílies i per últim augmentant l’absentisme laboral i, indirectament, essent una possible font de conflictes legals.

Els docents reben un bombardeig constant d’informació tècnica, però sovint s’oblida que són persones que també necessiten suport emocional i una formació adequada per controlar els seus sentiments. De vegades els hi demanem que siguin una mica com “Rambo” per dur a lloc la seva tasca educacional.

Per fer bé aquesta feina que és complexa, desgasta i que, sens dubte, és un dels pilars fonamentals de l’anomenada “societat del benestar”, és important que cada professor sàpiga millorar l’autoestima, conegui els seus propis recursos afectius i enforteixi la seva salut mental.

Aquest seminari “online” té com a finalitat essencial transmetre a les persones que hagin decidit fer-lo, una informació asèptica i rigorosa sobre com millorar la seva eficiència personal i, en conseqüència, la seva eficàcia personal. En resum, i tal com recull el títol del primer tema del seminari, “Si estàs bé, treballaràs millor”.

NOTA: Aquest curs s’imparteix en castellà.

Programa

 1. “Si estás bien, trabajarás mejor”: La autoestima, la clave del bienestar personal y de la eficacia profesional.
 2. “Crees, creas”: Gestionado eficientemente las emociones.
 3. Cómo manejar adecuadamente la relación y la comunicación con las llamadas personas “tóxicas”.
 4. Cuando el problema está en “plantilla” y es el alumno, el director del centro o el propio compañero. El “vampirismo emocional”.
 5. El lenguaje no verbal: la auténtica “máquina de la verdad”.
 6. a llamada “inteligencia emocional”: El éxito en el trabajo y en la vida no llega por casualidad.
 7. Para finalizar: El Catecismo del bienestar.

Objectius

 • Millorar l’autoestima i l’autoconeixement del professional com a base essencial per a millorar el seu treball docent.
 • Aconseguir una informació asèptica i rigorosa sobre el funcionament emocional.
 • Incidir en la importància de la comunicació interpersonal saludable com a forma d’aconseguir millorar les relacions docent-discent.
 • Formar al participant en els conceptes teoricopràctics de la intel·ligència emocional com a base de la formació acadèmica.
 • Proporcionar al docent (en aquest cas l’alumne) bases pràctiques per millorar la seva salut mental i el seu equilibri psíquic.

Impartició i Metodologia

El seminari s’impartirà online al campus de eTIC, plataforma especialitzada en e-Learning que recull projectes pedagògics de totes les disciplines.

Està estructurat en sis lliçons (material didàctic escrit) i es complementa amb activitats de reflexió, així com amb la lectura d’articles i documentació recomanada pel tutor.

La plataforma disposa d’eines de comunicació de grup, tutor-alumne, alumne-alumne per a la resolució de dubtes i de fòrum de debat, que sens dubte constitueixen un potent i necessari recurs d’aprenentatge.

Aquest seminari respón les tutories en castellà.

Professor i tutor

Dr. José Carlos Fuertes Rocañín
Doctor en Medicina. Especialista en Psiquiatria. Màster en Direcció de Recursos Humans.

Autor dels següents llibres de divulgació científica: "Qué me pasa, doctor", "¡Doctor, ayúdeme!, ¡Ponga un psiquiatra en su vida".

Tutories

El tutor respondrà a les preguntes dels alumnes formulades al campus  en un termini màxim de 48 hores.

S’obriran temes al Fòrum sobre aspectes del programa bé a proposta del tutor o bé plantejats pels alumnes. 

Al fòrum es podran expressar opinions, suggeriments, idees, reflexions, etc.  Tot això té com a objectiu, ser una via d’expressió dels problemes o inquietuds dels professionals de la docència que rebran a través del fòrum un assessorament tant personal com professional.

 

Preinscripció

Deixa’ns el teu nom i el correu-e i t’enviarem un recordatori quan s’obri el període d’inscripció i matrícula.

Nom i cognom:*
Correu-e:*
Preinscripció al Seminari 1:*

L’informem que les seves dades s’incorporaran a un fitxer creat sota la nostra responsabilitat, per a donar resposta a la seva petició i enviar-li informació dels nostres serveis mitjançant qualsevol mitjà de comunicació, inclòs el correu electrònic, sms o mms.Al realitzar aquest enviament, vostè autoritza expressament a què aquestes dades siguin tractades per les finalitats que es detallen en el paràgraf anterior.Pot exercitar els seus drets d’accès, rectificació, cancel·lació i oposició dirigint-se per escrit a PEOPLE & HEALTH, C/Gran, 2. Can Claramunt. 08784-Piera. Barcelona, o bé a través del correu electrònic gloria.sanz@peopleandhealth.org

Farem servir les teves dades exclusivament per avisar-te de l’inici d’aquest curs/seminari. Si estàs interessat a rebre informació d’altres cursos o activitats de P&H no oblidis subscriure’t al newsletter. Gràcies!

Preu

Preu per seminari: 60 €

Important

Els seminaris/cursos no s’obriran si no hi ha un mínim de 10 alumnes matriculats.  En cas de no arribar al mínim es retornarà l’import integre a l’alumne.

Calendari

Seminari 1: En preparació.